Noutati

Ajuta si tu

Implica-te. Doneaza 2% din impozitul pe venit.

 

 

Descarca Formularul 2%.

 

 

Parteneri

 

 

Bucovina

”… Hai În Țara de Sus
Unde Domnul a dus
O bucată din Rai …”
Denumirea provine din cuvântul slav pentru fag ("buk"), astfel termenul "Bucovina" se poate traduce prin "Țara fagilor" și a intrat oficial în uz în anul 1775, odată cu anexarea teritoriului de către Imperiul Austro-Ungar. Pînă în anul 1774, această regiune purta denumirea de Țara de Sus a Țării Moldovei, dar și ulterior adoptării numelui oficial în documente, se mai păstrau și denumiri precum ”Arboroasa”, ”Plonina” sau ”Cordun”!

Bucovina Turistica

Mănăstiri
Începând cu dinastia Mușatinilor, în Bucovina sunt construite mănăstiri de către domnitori și boieri moldoveni, amintindu-i pe Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Ștefan Tomșa, Alexandru Lăpușneanu, familia Movileștilor, mănăstiri având fiecare culoarea sa specifică: Voroneț (albastru), Humor (roșu), Sucevița (verde), Moldovița (galben) și Arbore (combinație de culori).

Bucovina Istorica

Ținutul Bucovinei a făcut parte sub denumirea de ”Țara de Sus” din Principatul Moldovei până în anul 1774, când 10.442 km din partea de nord-vest a Principatului sunt anexați de către Imperiul Habsburgic, devenind provincie a acestuia din urmă. În anul 1949 acest teritoriu devine Ducat cu capital la Cernăuți, iar la 28 noiembrie 1918 Dieta Bucovinei din Cernăuți hotărăște unirea cu Patria–Mamă România. La data de 28 iunie 1940, în urma semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, partea de nord (județele Storojineț și Cernăuți) împreună cu Basarabia și Ținutul Herța, să fie ocupate de U.R.S.S. Istoria acestui ținut nu poate fi cuprinsă în opt rânduri ci doar rezumată. Suferințele, nedreptățile și alte atrocități morale ori materiale îndurate de locuitorii Bucovinei pot fi iertate dar niciodată uitate și nicidecum prezentate atât de sumar. Datele de mai sus reprezintă repere schematice pentru o lume grăbită și amorțită din punct de vedere al noțiunilor de ”patriotism” și ”naționalism”! - Lucian Ștefan, ATE Bucovina
Designed by - DPXMediaDesign